Fitmummy® posztnatális tréning információk

Célunk, hogy minél több friss anyukához eljusson a posztnatális tréning híre és lehetősége, így ebben az írásban összeszedtünk pár hasznos információt ezzel kapcsolatban. Köszönjük, ha megosszátok!

A fitmummy® tréning gerincspecialista gyógytornászok által kidolgozott mozgáskoncepció, aminek van pre- és posztnatális része. Nálunk a szülés utáni, posztnatális tréninggel találkozhatsz.

Mi ez pontosan?

Egy teljes körű, komplex szülés utáni regeneráló program, ami nem csupán a has regenerációjára fókuszál, hanem a mozgásrendszert egységként kezelve, a tréningprogram egymásra épülő lépcsőiben a gerinc stabilitását biztosító izomfűző újraépítésével, illetve a funkcionális alapmozgások (újra)tanításával is foglalkozik.

A 4 fő terület, ami megváltozik, akár sérül a várandósság során: légzésminta, testtartás, medencefenék izomzat és hasizomzat. Ezek fokozatos helyreállítása történik a 3 lépcsős tréning során.

A tréning 3 lépcsője:

0. Komplex állapotfelmérés, passzív és aktív vizsgálatokkal

1. Az alapok (újra)tanulása: has és gáttájék rehabilitációja, légzésrendezés, tartásjavítás

2. A derekat körülvevő izomfűző stabilitásának fejlesztése a gerinc és a has védelme érdekében (core gyakorlatok)

3. A teljes test helyes mozgásmintáinak a begyakorlása, amiket utána a mindennapok során, és egyéb más sporttevékenységek közben is állandóan használunk.

Mikor kezdhető el?

A légzésrendezés és a medencealapi izmok rehabilitációja már a szülés utáni napokban elkezdődhet (ha nem okoz semmilyen panaszt, kellemetlenséget, fájdalmat!), a konkrét core gyakorlatokkal érdemes megvárni a szülés utáni 6. hetet. 

Ha a szülés óta már eltelt idő, de úgy érzi az anyuka, hogy a teste nem működik megfelelően, akkor is nyugodtan el lehet kezdeni a programot, mivel olyan mozgásrendszeri újraprogramozást végzünk, ami bármikor megtörténhet. Itt nem (csak) izomerősítésről van szó, hanem az ideg-izom kapcsolatok helyreállításáról, a helyes mozgások megtanításáról.

Hogyan zajlik a tréning?

Az első 3-4 alkalom mindenképpen személyes, egyéni, 60 perces foglalkozásban zajlik, amikor egy anyukán van kizárólag a hangsúly. Így a vizsgálatok elvégzése után az egyénre szabott edzésprogramot tudjuk elkezdeni.
Az alapok elsajátítása után akár kiscsoportos órán is folytatható a tréning hasonló állapotban lévő anyukákkal.

Mikor lesz látható eredmény?

Egy ilyen jellegű regenerációs programnál nem pusztán izomerősítésről van szó, hanem az idegrendszeri szabályozás újraindítása, a jó ideg-izom kapcsolatok kiépítése a cél. Ehhez egy hétről-hétre változó, progresszív tréningprogram szükséges a megfelelő fejlődéshez, gyógyuláshoz, felépüléshez. Minimum 3 hónapos rendszeres gyakorlással érhető el fenntartható eredmény.

Amint az első lépcsőfok feladatainak a végzése már stabilan megy, szükséges azok gyakorlása otthon is. Tudjuk, hogy friss anyukaként borzasztó nehéz időt szakítani önmagunkra, de fontos, hogy az anya a saját szükségleteit is figyelemmel kísérje és ellássa, hiszen így tud adni a babájának, a családjának is többet.

Minden anyuka megérdemli, hogy a babája születése után is szánjon időt magára, a testi-lelki harmóniájának megőrzésére vagy újra megtalálására.
Ez a program igazi, üdítő kikapcsolódás, és nem mellesleg óriási segítség megtartani vagy visszanyerni az EGÉSZséget kívül-belül!

Ha maradt még kérdésed, vagy szeretnél jelentkezni, vedd fel velünk a kapcsolatot!

(Forrás)

Fitmummy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük