Eljön az idő, amikor szükségünk van újabb lendületre. A talajon már begyakorolt ászanákat, pozíciókat egészen más oldalról ismerjük meg a levegőben. Az Aerial jóga közben selyemhintát (hammockot) használunk a test súlyának megtámasztására. A hammock egy vagy két ponton van rögzítve a mennyezetre. Mozgása folyamatosan arra készteti a testet, hogy apró korrekciókat végezzen a helyes testtartás fenntartása érdekében, így a teljes izomzatot megdolgoztatja. A mozgás könnyedebbé válik térben, javul a koordináció, a teherbírás. Nem csak újra élhető a gyerekkor (fejjel lefele lógás, hintázás, repülés, stb…) hanem fiziológiailag is kitűnő a gerinc és a hát ízületeinek nyújtása miatt.

Ha érdekel még pár info az Aerial jógáról, ITT találsz egy hosszabb cikket róla.

Aerial jóga

Senior jóga

Senior jóga

Ha az izomzatot nem használjuk, sorvadni kezd. Kisebb erőkifejtésre vagyunk képesek, hamarabb fáradunk. Az izmok ereje az inakon, szalagokon keresztül tud eljutni a csontokhoz, Ízületekhez. A teljes test átmozgatásával és nyújtásával csökken a sérülésveszély, izmok rugalmasabbá válnak, ízületek mozgásterjedelme kitágul: ezáltal jobb közérzet alakul ki. A szervezetben gerjedő energia kedvező hatással bír a testre és a szellemre. Az időskor az élet adta örömöket és ne a betegségek elleni küzdelmet jelentse!

Dinamikus jóga

Intenzívebb mozgás, nagyobb erőkifejtést igénylő pózok (ászanák) gyakorlásával történik. Egyik mozdulatból következik a másik, így nem csak az izmoknak, de a figyelmünknek is komoly kihívás. A légzés és a mozdulatok összekapcsolásán keresztül megteremteni a nyugodt áramlás élményét (Flow érzés). A légzés ütemére folyamatos a mozgás, 5-10 lélegzetvételig kitartás, majd pihenés nélkül az „Üdvözlések” váltása. Megfelelő bemelegítés és rávezetés után, hatha-, gerinc-, astanga ászanákkal épül fel az óra. A kezdő csoportba bárki csatlakozhat, hiszen az első lépés mindig az ászanák helyes elsajátítása.

Dinamikus jóga

Gerincjóga

Gerincjóga

A gerincjóga preventív és biztonságos gyakorlatokat használ, célja a fizikai test egészségének helyreállítása. A hatha jóga gyakorlatait az ülőmunkához szokott nyugati ember igényeihez és képességeihez mérten alkalmazza. A mobilitás és az ízületi mozgástartomány növelése mellett a stabilizáció és a funkcionalitás is szerepet kap. Célja, hogy a helyes mozgásminták beépüljenek az idegrendszerbe, és a hétköznapi életünkben is használni tudjuk őket.

Figyelem! A már kialakult kóros gerincelváltozásokat szakorvos segítségével kell kezelni. A jógagyakorlatok sok esetben segítséget jelentenek ilyen esetekben is, de mielőtt eljönnél hozzánk, konzultálj az orvosoddal!

Férfi jóga

Miért jár kevesebb férfi jógázni? Nem érzik eléggé intenzív mozgásnak? Szégyenlősek? Merevnek, kötöttnek gondolják magukat hozzá? Nincsenek tisztában a jóga rendkívül előnyös fiziológiai hatásaival? Pedig a jóga őshazájában csak férfiak művelték ezt a mozgáskultúrát.  Szeretném megismertetni velük is az ászanákon keresztül a jóga pozitív hatásait. A nyújtásokat, amik a mindennapi munkától kötött izmoknak kötelezőek; az erőlét és állóképesség fejlesztéseket, amik fokozzák a teljesítményt és a kiegyensúlyozottságot; az egyensúly fejlesztéseket, amik segítik a koncentrációt; a helyes levegővételt, ami a stresszes helyzeten mindig átsegít; a relaxációt, ami segít lecsendesedni.

Férfi jóga

Tinijóga

Tini jóga

A gyakorlatok végzése alatt nagy a hangsúly a törzs-, has-, és hátizmok erősítésén, és a tartásjavításon. Ez elősegíti az egészséges mozgás-szervrendszer kialakulását és a harmonikus hormonháztartás beállítását. A mozgás és a relaxáció ideális eszköze ennek. Itt megtanulják elengedni az iskolai és otthoni feszültségeket, rossz érzéseket. Elfogadó közegben vannak, sokat nevetnek, megtanulnak csapatban dolgozni, stb. Itt minden tininek sikerélménye van és ez növeli az önbizalmukat.

A talajon végzett Pilates előnyeiről már rengeteg szó esett: teljesen átmozgat, erősít, nyújt, rugalmassá és erőssé teszi az izmokat. Mindezt anélkül, hogy az ízületet sérülésveszélynek tennénk ki.
A gépes Pilates az előbbieket mind nyújtja, mindamellett, hogy keretet ad a mozgásnak, hiszen a gép fizikai határai és rugói segítenek abban, hogy a megfelelő technika végzésére kényszerüljön a test. Így még kevesebb az esélye a sérülésnek.
A gyakorlatok célnak és edzettségi szintnek megfelelően bárhogy kombinálhatóak – legyen az regeneráció, prevenció vagy erősítés. Lehet rajta hason, háton fekvő, ülő, térdelő, valamint álló gyakorlatokat is végezni, így biztos, hogy nem lesz unalmas a mozgás. Ez az órafajta folyamatos kihívást jelenthet a legtapasztaltabb Pilates gyakorlók számára is.

Reformer Pilates

Funkcionális köredzés

Funkcionális köredzés

A funkcionális köredzés során a jógánál pörgősebben, intenzívebben mozgatjuk át és fejlesszük az izmokat eszközök és saját testsúlyos gyakorlatok segítségével. Nem izoláltan, izomcsoportonként végezzük a feladatokat, hanem a testre, mint egész egységre tekintünk. A pár kilogrammos súlyzók, fitt labda, TRX, Flexi Bar, szalagok és gumik mind állandó résztvevői az óráknak. Minden foglalkozás a résztvevők edzettségi szintjének megfelelően van összeállítva több állomásos köredzés formájában. 

Aerob edzés Pilates rúddal

A Pilates rúddal végrehajtott gyakorlatok a gumi nyújtásából és ellazításából állnak. Ennek köszönhetően a feladatok egyszerűek, azonban nagyon hatékonyak, hiszen kombinálják a kardió, állóképességi és izomerő edzéseket. A gyakorlatokat mindig figyelemmel, pontosan végezzük és kontrollált mozdulatokkal, lendület nélkül. A rúddal végzett Pilates kímélő, de eredményes, hiszen erősítjük és dolgoztatjuk az egész testet. Nem utolsó sorban pedig rendkívül változatos és szórakoztató az edzés vele. Mindenkinek ajánljuk, aki szereti a Pilatest, de mellette szeret eszközzel dolgozni.

Aerob edzés Pilates rúddal

Triggerpont terápia

Triggerpont terápia

Triggerpontok a vázizmokon kialakuló, jól tapítható, érzékeny csomócskák, amelyekben összegyűlik az adott izom feszültsége. Ahol kialakul a triggerpont, az az izom nem képes ellátni 100%-ban a funkcióját, sérülékennyé és fájdalmassá válik. Ha ez az állapot sokáig elhúzódik, az akadályozza a vérkeringést, megborítja az izomegyensúlyt és ízületi blokkokat hoz létre.
A triggerpont terápia közben a testben létrejött fájdalmas csomókat manuálisan feloldjuk. A kezelés azonnal csökkenti a lokális és kisugárzó panaszokat, hiszen a nyomásra az idegrendszer az izom reflex szerű ellazulásával válaszol és a csomóval együtt az izom feszülése is azonnal oldódik. A feszes myofasciális struktúrákat (testünk különböző részeit összekapcsoló kötőszövetek, amik különböző vonalak mentén rendeződött láncokat alkotnak) nyújtjuk és ellazítjuk, ami indirekt hatással van a környező és a távolabbi szövetekre is a fascia-elmélet alapján.

Gyerekjóga

Célja, hogy játszva, felszabadultan szeressék meg a mozgást a legkisebbek. Minden gyakorlatsor mesére épül, így játékos, utánzó formában tanulják meg a jógapozíciókat, a koncentrációt és a légzőgyakorlatokat. A mesei keretnek köszönhetően a gyerekek nem azt érzik, hogy mozgásgyakorlatokat végeznek, hanem teljesen elmerülnek a fantáziavilágban. A rendszeres gyerekjóga foglalkozások testi, lelki és szellemi szinten segítik a gyerekek egészségét, segítenek a feszültség, a stressz és az elfojtott érzelmek oldásában, erősítik az immunrendszert.

Gyerekjóga
baba-mama jóga

A baba-mama jóga segít a szülés utáni regenerációban, hiszen átmozgatjuk az egész testet, erősítjük a problémás területeket. Sok tartásjavító, háterősítő jóga pózt végzünk. Segíti a babák fejlődését, mozgásérzékelését. A jógás babák sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek. A baba és mama közötti kapcsolat még bensőségesebbé válik. A kisbabás csoportban a babák passzív mozgatását, masszírozását végezzük, a nagybabás jógán lassanként a babák elkezdik utánozni a mamák által végzett jógagyakorlatokat, vagy egyszerűen csak eljátszanak egymással. Lelki szempontból nagyon hasznos, hogy a mamák korán közösségbe kerülnek, baráti kapcsolatok alakulnak ki, a szülés utáni depresszió elkerülhető.

Ha érdekel még pár info a baba-mama jógáról, ITT találsz egy hosszabb cikket róla.

A fitmummy® posztnatális tréning egy teljes körű, komplex szülés utáni regeneráló program.
A 4 fő terület, ami megváltozik, akár sérül a várandósság során: légzésminta, testtartás, medencefenék izomzat és hasizomzat. Ezek fokozatos helyreállítása történik a 3 lépcsős tréning során.

Kezdjük egy komplett állapotfelméréssel, majd az első lépcsőfok az alapok (újra)tanulása, a második lépés a derekat körülvevő izomfűző stabilitásának fejlesztése (core gyakorlatok), és az utolsó a teljes test helyes mozgásmintáinak a begyakorlása, amiket utána a mindennapok során állandóan használunk.

Minden anyuka megérdemli, hogy a babája születése után is szánjon időt magára, a testi-lelki harmóniájának megőrzésére vagy újra megtalálására. Ez a program igazi, üdítő kikapcsolódás, amikor az anya saját szükségletei kerülnek előtérbe.

Posztnatális tréning
Kismama jóga

A babára való ráhangolódást segíti és felkészíti a kismamát testileg és lelkileg. Az óra egyaránt tartalmaz klasszikus jógaelemeket, természeti népek gyakorlatait és  gátizomtornát.
Az ászanák rövid kitartások és folytonos, könnyed mozgásban végzett gyakorlatok kombinációja. Ezek főként a hátizmok erősítését, a gerinc rugalmasságának megtartását, a nyugalmi légzéskapacitás növelését, a csípőízületek rugalmasítását célozzák.
A szankalpás relaxáció a testi-lelki ellazulást, feltöltődést, a pozitív képekben való gondolkodást, ráhangolódást, az események elfogadását, az azzal való együttműködést, a kismama saját testének megismerését, és jelzéseinek magabiztos felismerését segíti.

Ha érdekel még pár info a kismama jógáról, ITT találsz egy hosszabb cikket róla.

Azaz szülésre bocsátó ünnep. A Blessingway lényege, hogy a kismama a várandóssága végén lélekkel is hangolódjon, felkészüljön a szülésére, a babája érkezésére. Illetve, hogy elbúcsúzzon a kismama léttől. A kismama jógaóra keretein belül vagy akár különálló szertatásként is választható.

A jógaóra keretein belül a foglalkozáson gyakorló kismamát ünnepeljük és búcsúztatjuk a többi résztvevővel együtt. Az óra végi relaxáció és az óra közbeni vizualizációk, rövid rituálék mind a szülni készülő anyuka köré épülnek.

Különálló ceremónia esetében a program teljesen személyre szabott – a résztvevőket, a rituálékat, a dekorációt teljes egészében a leendő anyuka dönti el. A teljesség igénye nélkül pár momentum: pozitív szüléstörténetek, megerősítő üzenetek, virágkoszorú kötés, életfonal, gyertyaszertatás…

Blessingway