Nyújtással a magas vérnyomás ellen

A nyújtógyakorlatok rendszeres végzése csökkenti a magas vérnyomást

Nyújtás

Minden egyéb pozitív hatása mellett azért is érdemes beiktatnunk a rendszeres nyújtást az életünkbe, mivel bizonyítottan a magas vérnyomást is csökkenti. Derül ki a Journal of Physical Activity and Health tudományos szaklapban megjelent legújabb tanulmányból.

Mindenkiben az a kép él, hogy a nyújtás leginkább az izmok nyújtását jelenti. Ám amikor kinyújtjuk az izmainkat, akkor az összes eret kifeszítjük, beleértve valamennyi artériát is, ezáltal csökkentve az artériák merevségét. Vagyis kisebb az ellenállás a véráramlással szemben, ami alacsonyabb vérnyomást tud eredményezni.

Habár van számos eszköz a köztudatban a magas vérnyomás csökkentése érdekében, például redukálni a sófogyasztást, kevesebb alkoholt fogyasztani, csökkenteni a szervezetet érő stressz mértékét és mennyiségét, de mindez néha mégsem bizonyul elegendőnek. Ezért érdemes felvenni a listánkra a nyújtógyakorlatokat is.

Az bizonyított tény, hogy a nyújtás hatékonyan javíthatja az izmok és szövetek véráramlását. A kutatások rámutattak arra is, hogy a gyakorlatok végzése hatékony módja várandós nőknél a vérnyomás csökkentésének. Szintén tanulmányok igazolták, hogy a nyújtás erősíti a kötőszövetet és javítja a rugalmasságot.

A mostani kutatásról

Egy nyolchetes kísérleti időszakban vizsgálták a nyújtási gyakorlatok hatását közepesen magas vérnyomású emberek bevonásával. Az egyik csoport hetente ötször végzett harminc perces nyújtó gyakorlatot, míg a többiek ugyanannyi ideig sétáltak gyors ütemben, hogy megemeljék a pulzusukat.

nyujtas

A kutatócsoport a nyolchetes program előtt és után háromféleképpen mérte a résztvevők vérnyomását: nyugalmi és fekvő helyzetben, valamint egy 24 órán keresztül hordozható vérnyomásmérővel. A résztvevők a vizsgálati időszak alatt nem csökkentették a megszokott fizikai aktivitásukat, hanem a szokásos rutinjukon felül, kiegészítéseként végezték el a nyújtó gyakorlatokat.

A nyolc hét letelte után világosan kirajzolódott, hogy a nyújtás vérnyomáscsökkentő hatása jóval nagyobbnak bizonyult, mint a sétáé.

A nyújtás előnyei közé sorolhatjuk nem csak a véráramlás enyhítését, hanem a lassú, kontrollált légzést is, amit gyakorlás közben végzünk. Így nehéz elkülöníteni egymástól a nyújtás és a légzés hatásait, de mivel a két tényező kéz a kézben jár, így végeredményben nem is szükséges.

Forrás: https://journals.humankinetics.com/view/journals/jpah/18/1/article-p21.xml

Szeretnéd elsajátítani a helyes nyújtógyakorlatokat?
Keress minket bátran!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük