Immunerősítés jógával

Hogyan erősítsd az immunrendszered a jóga segítségével?

Az immunrendszer segít szervezetünknek a méregtelenítésben és védekező funkciót lát el. Sőt, az immunrendszerünk milyenségét nagyban befolyásolja vérkeringésünk, nyirokrendszerünk és hormonjaink állapota.

A jóga azért képes hatékonyan és stabilan karbantartani az immunrendszert, mert a gyakorlatok hatásmechanizmusa pont ezt az összetett működést aktiválja, egyszerre hatva szerveinkre, nyirokkeringésünkre, hormonjainkra és sejtjeinek egészségére. Általában nagyon jó immunerősítő, ha dinamikus módon gyakoroljuk a jógát. Ez lényegében azt jelenti, hogy egy-egy gyakorlatot nem tartunk ki tovább 20 másodpercnél, vagy három-öt légzésénél.

De nem csak az immunrendszer felelős az egészségünk megóvásáért, hiszen az érzelmi és a szellemi jólétünk is nagyban befolyásolja szervezetünk ellenálló-képességét. A jóga amellett, hogy fiziológialilag erősíti az immunitást, olyan kapcsolatot teremt a test és a szellem között, amely fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében is. Az idegrendszer és az immunrendszer között direkt kapcsolat van, így nem csodálkozhatunk azon, hogy életünk boldogabb időszakaiban általában nem szoktuk elkapni a betegségeket, míg a feszültebb, idegesebb életszakaszainkban könnyebben megbetegszünk.

Immunerősítő ászanák

 1. Napüdvözlet és ászanái
 2. Magzatpóz: Gyorsan aktiválja az immunitást. Rendben tartja az emésztést, támogatja a felszívódást és kiválasztást. Nyugtató hatású, a fejet ellátja oxigéndús vérrel.
 3. Háromszögtartás: Átmasszírozza a nyirokcsomókat és a teljes nyirokrendszert.
 4. Harcos pózok: Fokozza a vérkeringés és javítja az emésztést, így jobban felszívódnak a bevitt tápanyagok.
 5. Íjtartás: Megnyitja a tüdőt, a mellkasi szerveket, valójában a test teljes elülső oldalát. Aktiválja a csecsemőmirigyet, ami az immunrendszer egy kulcsfontosságú mirigye.
 6. Lefele néző kutya póz: Energetizálja és erősíti az egész testet.
 7. Gerinccsavarás: Méregteleníti a testet és rugalmasan tartja a gerincet.
 8. Előrehajlások: Támogatja az emésztőrendszer működését, átmasszírozza a gyomrot és a beleket.
 9. Haltartás: Akárcsak az íjpóz, a haltartás is szépen megnyitja a felsőtestet, aktiválja a csecsemőmirigyet.
 10. Kobra póz
 11. Felfele néző kutya póz
 12. Oroszlán póz: Megfázás ellen, torokfájásra kitűnő, hiszen növeli a vérkeringést a torokban és a nyelvben.
 13. Gyertya póz
 14. Fejállás: Stimulálja a hipofízist és a pajzsmirigy funkciót. Harmonizálja az egész hormonrendszert.

Légzés

A légzés kiemelten fontos szerepet tölt be a mentális állapotunk kialakulásában. Miközben lelki, szellemi és fizikai működéseink közvetlenül és azonnal hatással vannak légzésünk változásaira, a légzés is bele tud szólni a lelki, szellemi és fizikai működések alakulásába. Ez egy oda-vissza ható folyamat, egy folytonos vegetatív önszabályozás.

A speciális légzések (pránajáma) gyakorlásukkal erőltetéstől mentesen, fokozatosan növelik a légzéskapacitást. Ez szükségtelenné teszi, hogy rásegítésként a szájon keresztül is levegőt kapkodjunk, hiszen az így belélegzett levegő nem szűrt és nem felmelegített, mint az orron keresztüli légzéskor; másrészt a mélyebb belégzés energikussá tesz, a hosszabb nyugodt kilégzés pedig az elmét is lecsendesíti, így a stressz kezelésének egyik legjobb módszere.

Immunerősítő légzőgyakorlatok

 • Teljes jógalégzés
 • Koponyatisztító légzés
 • Váltott orrlyukú légzés

Még mit tehetsz a mindennapokban?

 • Tartózkodj minél többet friss levegőn.
 • Alkalmazz váltott hideg-meleg vizes zuhanyt.
 • Elegendő alvás: Ahhoz, hogy a test és az agy, na meg a lélek energiával töltődjön fel, legalább hét-nyolc óra alvásra van szükség.
 • Gondolkodás: Az optimista, pozitív gondolkodás is erősíti az immunrendszert.

Van kérdésed az ászanák helyes kivitelezéséről? Vagy szeretnél járni valamelyik csoportos órára a stúdióba vagy az egyéni foglalkozást preferálod?

Keress minket bátran!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük